Toscana

Toscana – kullarnas landskap  La dolce vita
Toscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, GlobetrotternToscana 2003, Globetrottern

Toscana reseskildring

longitude 11º 26′ E – latitude 43º 78′ N

Vår Toscana reseskildring  – kullarnas landskap och renässansens hemvist. Med städer som Florens, Lucca, Siena mfl. Ett paradis för mat,vin- och konstintresserade.

Toscana – kullarnas landskap – är ett av Italiens vackraste och mest fascinerande områden, vackert inramat av hav, kullar, dalar och olivlundar. Skönheten, mystiken och atmosfären är mer påtaglig här än någon annanstans. Där kan man bl.a. beundra de gamla mästarnas städer Pisa, Florens, Lucca och Siena mfl. Eller varför inte njuta av välsmakande röda och vita viner från trakten. De pittoreska städernas charm är oemotståndlig, vinet utsökt och maten himmelsk. Klassiska begrepp som ”en promenad på Ponte Vecchio över floden Arno och ett besök på utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo i Florens(Firenze), eller ett besök på det förtrollande vackra torget Piazza del Campo i Siena, och det obligatoriska besöket av Torre Pendente i Pisa. Toscana ger verkligen vad det lovar – och lite till… .
Att besöka Italien är som att besöka många olika länder och att besöka de 5 små bergsbyarna Cinqueterre är som att uppleva fem skilda världar. Maten, människorna, naturen och traditionerna skiljer sig ibland väldigt markant mellan de olika regionerna. Toscana är i mitt tycke, liksom i många andras, det vackraste och mest fascinerande. Det är en njutning att göra utflykter över Toscanas böljande kullar, förbi tujaträd och restaurerade lantgårdar till tusenåriga byar där tiden tycks stått stilla. Kan ett landskap bli skönare och mer perfekt än Toscana? Det var också här som genier som Michelangelo, Leonardo och Dante skapade sina mästerverk.
Vill du känna historiens vingslag och uppleva hur det känns där tiden tycks stått stilla, besök då medeltidsbyarna Lucca, Volterra och San Gimignano tex. som förtrollar sina gäster med stillsamma sten gränder och intima torg.

Fakta

Toscana reseskildring karta

Lite ”torra” fakta: TOSCANA – regionen som ligger i mellersta Italien, mellan bergskedjan Appeninerna och Medelhavskusten! Toscana är ett landskap (region) i Italien, i grova drag området mellan Florens/Pisa och Rom, dvs i norra halvan av landet. Toscana har kust längs Medelhavet (ca 20 mil) och även höga bergskedjor (Toscanas högsta topp är runt 2 000 meter hög). Men det är för ovanlighetens skull vare sig kusten eller bergen som är de mest intressanta delarna här, utan allt däremellan. Toscana är lite mindre än Dalarna och lite större än Gästrikland och Hälsingland tillsammans. Ca 3,5 miljoner invånare. Största stad är Florens, andra större städer är Pisa, Livorno och Siena. Landskapet består till stor del av berg med de vackra toscanska kullarna som är kända även för sina vindistrikt och olivodlingar. Arnofloden är regionens största och korsar hela Toscana.
Bland regionens viktigaste badorter kan vi nämna: Marina di Massa, Marina di Pietrasanta, Viareggio, Tirrenia, Livorno, Cecina Mare, Punta Ala, Castiglione della Pescaia, Marina di Grosseto och Principina Mare.
Utanför i Toscanas skärgård, finns flera närliggande öar som t ex. Elba ön och flera naturreservat. Där finns också gamla etruskiska och medeltida orter som t ex. Volterra, Arezzo, Cortona, Gimignano (de vackra tornens stad) eller Rosella nära Grosseto. Nästan överallt i Toscana hittar man även gamla slott och borgar(många av dem är i dag hotell) som bidrar till att regionen är ett mångsidigt semesterparadis. Till allt detta får vi inte glömma att Toscana är känt även för sina hälsokurorter som t ex: San Carlo Terme, Montecatini Terme, Saturnia, San Casciano dei Bagni och Chianciano Terme – kurorter med mycket gamla anor.

Toscana reseskildring vår poolToscana reseskildring Toscanska kullar
Värt att veta – kuriosa: Här produceras de kända Chianti vinerna, varav många är av mycket hög kvalitet och tingar ett högt pris medan andra är både billiga och goda. Man kan leta efter vildorkidéer, kastanjer, oliver och vinrankor. Bada i varma källor som gör gott för kropp och själ kan man göra bl.a. i Saturnia i södra Toscana.
Motorvägen Bologna-Rom löper genom centrala Toscana medan en annan motorväg går genom Florens till Livorno och ut till kusten lite väster om Pisa. Flygplats finns i Pisa, Florens och Grosseto.

Toscana – Naturen

Det toskanska landskapet är känt för sin skönhet med mjuka kullar krönta av stora bondgårdar och de så typiska högresta, smala thujaträden. Och dalar fyllda med vinodlingar och olivlundar.
Toscana reseskildring Caffé Gelateria

Toscana reseskildring Volterra

I det toskanska landskapet är många vackra renässansvillor, bondgårdar och slott inrymda. Väl värt ett besök är slottet Castello di Brolio, ett av Chiantiområdets viktigaste landmärken, samt renässansvillan Vignamaggio. Den senare fick agera roll i den engelska filmatiseringen av Shakespears pjäs ”Mycket väsen för ingenting”. Det sägs också vara här da Vincis Mona Lisa föddes.
Staden Montalcino är en klassisk vinstad och huvudort för det berömda röda vinet Brunello di Montalcino. Staden är högt belägen med en fantastisk vy över det omgivande landskapet. I staden kan du besöka den medeltida fästningen. Besök också staden Greve, huvudort i Chiantiområdet. San Gimignano är ytterligare en liten välbevarad stad, vars främsta symbol är dess torn. 15 stycken torn är bevarade av från början 72 stycken (1200-talet).
Volterra är en annan liten stad som ligger på en högplatå liksom många andra etruskiska städer.

Arkitektur & kultur

I Toscana tävlar städerna med varandra vad gäller skönhet, konstskatter, historik och vacker arkitektur

Här, i dåvarande området Etrurien, levde en gång i tiden (cirka 900-100 f Kr) etruskerna, en av alla tiders mest sofistikerade och gåtfulla civilisationer. Man har forskat fram att etruskerna hade den högst stående kulturen utanför den grekiska världen, och var bland annat kända för sin avancerade teknologi, sitt effektiva jordbruk, sin arkitektur och sin stadsplanering. Etruskerna var mycket religiösa och vidskepliga, vilket bland annat väggmålningar vittnar om, och de blev med tiden också mycket förmögna. Förmögenheten berodde till stor del på handeln de effektivt idkade med stora delar av Medelhavsvärlden och områden norr om Alperna. Etruriens guldålder varade under åren 600-500 f Kr. Etruskernas insatser och kultur har haft stor påverkan på senare kulturer. Bland annat den romerska, vilken har ärvt, övertagit och anammat det mesta från sina etruskiska förfäder  
I det toskanska landskapet är många vackra renässansvillor, bondgårdar och slott inrymda. Väl värt ett besök är slottet Castello di Brolio, ett av Chiantiområdets viktigaste landmärken, samt renässansvillan Vignamaggio. Den senare fick agera roll i den engelska filmatiseringen av Shakespears pjäs ”Mycket väsen för ingenting”. Det sägs också vara här da Vincis Mona Lisa föddes.
Staden Montalcino är en klassisk vinstad och huvudort för det berömda röda vinet Brunello di Montalcino. Staden är högt belägen med en fantastisk vy över det omgivande landskapet. I staden kan du besöka den medeltida fästningen. Besök också staden Greve, huvudort i Chiantiområdet. San Gimignano är ytterligare en liten välbevarad stad, vars främsta symbol är dess torn. 15 stycken torn är bevarade av från början 72 stycken (1200-talet).
Toscana reseskildring Volterra I staden Volterra kan du besöka etruskiska museet och beskåda många av de gravfynd man gjort i och omkring staden.
Toscana reseskildring Siena Siena i södra Toscana, och Toscanas ”huvudstad”, av många ansedd som den vackraste staden i regionen. Belägen uppe på en kulle med utsikt över det underbara omkringliggande landskapet, är Siena utan tvivel en liten juvel. På ”Piazza del Campo”, det centrala torget, utspelas varje sommar ”Il Palio”, den världsberömda hästkapplöpningen med antika anor, som fyller staden med turister och nyfikna.
Ponte Vecchio, Florens

Ponte Vecchio, Florens Ponte Vecchio, Florens Ponte Vecchio, Florens Ponte Vecchio, Florens

Florens, renässansens födelsestad och hemvist för de stora konstnärerna, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Dante Allighieri, Donatello.etc. Deras mästerverk finns att beskåda på Uffizierna – ett av världens främsta konstmuseer. Under 1400-talet var Florens en av Europas mäktigaste städer. Den styrdes då av dynastin Medici, som särskilt värnade om konsten och därför tog många av renässansens mästare under sitt beskydd. Det ledde till att konstnärerna kunde arbeta med och utveckla sina konstformer som målning, skulptur och arkitektur. Många intressanta konstmuseum finns därför att besöka här. Museerna, kyrkorna, de vackra gatorna och torgen samt de fantastiska utsiktsplatserna gör staden till ett levande museum och en underbar plats att tillbringa en semester på. Över floden Arno – som delar Florens – ligger de vackra broarna. Den mest kända är Ponte Vecchio
Toscana reseskildring Pisa Pisa, med sitt ”Mirakeltorg” och det lutande tornet, är en vacker medeltidsstad och en idealisk utgångspunkt för dagsutflykter till kusten och havet för lata dagar på stranden, eller till de Apuanska Alperna, där man bryter den världsberömda vita Carrara-marmorn. Under 1200-talet var Pisa en av Europas fyra ledande sjöfartsstäder. Därom vittnar Mirakelplatsen, med det skarpt lutande tornet, domkyrkan och baptisteriet. Det berömda tornet lutar så mycket att det år 1990 stängdes för besökare.
Toscana reseskildring Lucca Lucca, i nordvästra Toscana, är en annan fantastisk stad. Lucca kallas ”staden med murarna” eftersom den har lyckats bevara den gamla, 1500-talet, ringmuren som går runt själva stadskärnan. Lucca, mest känd för sin romerska amfiteater, numera ett karaktäristiskt litet torg, är ett idealiskt utgångsläge för att besöka ”La Garfagnana”, naturreservatet i norra Toscana som med sina skogar och lite ”vildare” natur utgör ett annorlunda utflyktsmål. Från Lucca når man också bekvämt både den toscanska och den liguriska kusten.
Här kan du läsa lite mer om städerna i Toscana: