Reseskildring Sydafrika, Rovos Rail och Kapstaden

Reseskildring Sydafrika, safari, Rovos Rail och Kapstaden

Gamed drive i Entabeni SydafrikaRedo för game driveNoshörning - det finns 2 typer Black rhino och white rhinoElefanter som gömde sig inne i skodenKvälls game driveKrokidil hona som låg helt still och - TRODDE - hon ruvade på ägg...Efter mycket sökande hittade vi till slut de vackra men mycket skygga geparderna - två st i det höga gräsetSebra - med orange/bruna partier mellan de svatrt a och vita rändefrna - det finsn ett flertal olika typer av sebrorGirafferRovos Rail mellan Pretoria-Kapstaden SydafrikaRovos Rail mellan Pretoria-Kapstaden SydafrikaRovos Rail mellan Pretoria-Kapstaden SydafrikaRovos Rail mellan Pretoria-Kapstaden SydafrikaRovos Rail mellan Pretoria-Kapstaden SydafrikaRovos Rail mellan Pretoria-Kapstaden Sydafrika

En Sydafrika trippel med guldkant.
Några dagars safari i Entabeni game reserve, 2,5 dygn på lyxiga Rovos Rail ner till Kapstaden, en av världens vackraste städer.

Vi gjorde denna resa i mars 2018 med Albatros resebyrå. En optimal kombination av safari, lite lyx med god mat och dryck samt excellent service på Rovos Rail samt 3 spännande dagar i Kapstaden med besök på Taffelberget, Two Oceans akvarium, W&A Waterfront, den färgglada stadsdelen Bo-Kaap samt en utflykt till Goda Hoppsuddden. Den misstas ibland för Afrikas sydligaste udde och den punkt där Atlanten blir Indiska oceanen. Cape Agulhas är Afrikas sydligaste punkt och ligger några km öster om Kapstaden i Sydafrika.

Godahoppsudden 32″ 21′ 25″’, 18″, 28’, 26″’

I Entabeni Game Reserve gjorde vi 2 game drives varje dag(en tidigt på morgonen, en på kvällen. Vi såg en mängd djur bl.a. antiloper, water buck, väldigt många gnu, sebror, elefanter, noshörningar, flodhästar, 2 geparder, krokodil, giraffer, ödlor, dyngbagge samt en mängd fåglar. Ingen malaria i dessa områden.

Resan med tåg, Rovos Rail, gick mellan Pretoria och Kapstaden – andra sträckningar finns också bl.a. till Victoriafallen. Det var mycket god mat och dryck samt enastående service, mycket bekväma och trevliga kupéer – hela vårt sällskap blev utan extra kostnad uppgraderade till nästa nivå dvs. från Pullman suiter(7 kvm)  till Deluxe (11 kvm) sviter mellan nivå vilket innebar större utrymmen framförallt. Det tackar vi för för nu inser vi att Pullman sviten hade nog varit ganska trång.

Tåget gjorde två stop, dels i gruvstaden Kimberley. Staden har kallats ”världens diamanthuvudstad”, och har än i dag en betydande diamantproduktion och -förädling. Vi fick en rundtur och guidning hur diamantutvinning gick till för många år sedan. Nästa stopp gjordes i den lilla orten Matjesfontein, dit man kunde få promenera några km för att få chansen att sträcka på benen.Den kan ses som ett historiskt monument över kolonialtiden.

När vi efter 2,5 dygn på Rovos Rail (det är ganska lagom tycker vi, även om det finns längre resor med det tåget) är vi framme i Kapstaden – the mother city även kallad och ansedd som en av världens vackraste städer. Det är väl kanske inte själva staden som är vacker utan läget vid de två oceanerna, nedanför Taffelberget osv.

Saker man absolut bör försöka hinna med om man besöker Kapstaden:

Ta linbanan upp till Taffelberget  och promenera runt på platå. Men kontrollera väderutsikterna först – vid dimma – vilket det ofta är samt vid stark vind – så går inte linbanan. Om det är dåligt väder så försvinner mycket av tjusningen med utsikten. Var på plats tidigt (8.00) på morgonen så slipper man de ofta långa köerna.
Tänk på att det kan vara mycket svalare och blåsigt uppe på toppen.

V&A Waterfront bör han absolut besöka, inte bara en utan gärna flera ggr. Där finns både många restauranger, affärer och attraktioner.
Two Oceans Akvarium är en upplevelse – med fiskar och andra djur från två olika oceaner – som mötes utanför sydspetsen.

Bo-Kaap det färgglada området och titta gärna in i Bo-Kaap museet, litet men lite intressant ändå.
Green Market – färgstark markand nära Bo-Kaap – enklare souvenirer.
Åk med en Hop-On-Hop-Off busstur runt staden – finns ett par olika att välja på.
Robben Island (Nelson Mandel satt fängslda här  (halvdagsutflykt)
Kirstenboch National Botancal Gardens
Signal Hill –
en vacker utsiktsplats och bra ställe för en kvällsdrink i solnedgången.
Cape Town Stadium – där fotbolls VM hölls 2010 – ni minns
Green Point Lighthouse
Castle of Good Hope
Utflykt till Godahoppsudden, Simonstown (nästan heldagsutflykt)

Tips om bra restauranger i Kapstaden:
Det finns iofsg många att välja mellan men vi (och många av våra medresenärer) tyckte bl.a. dessa var särskilt bra:
Life Grand Café – trevligt läge, trevlig personal – 3,5 Tripadvisor
BAIA Seafood Restaurant – exklusiv men mycket bra (4.3 på Tripadvisor)
Restaurant GOLD – där vi hade avslutningsmiddag. Afrikansk underhållning och olika maträtter från olika delar av Afrika.  4,5 Tripadvisor

Här finns mer information om just denna sydafrika ”trippel”:
Big five safari, Rovos Rail och Kapstaden med Albatros

En annan spännande tågresa med lite lyx och vackra naturupplevelser :
Med Rocky Mountaineer genom Kanadas nationalparker och Klippiga Bergen

Flyg till Pretoria, en halvdag i staden och sedan buss till Entabeni reservatet där vi bor på Honeyguide Ranger Camp i 3 dgr. Därefter Rovos Rail mellan Pretoria-Kimberley-Matjesfontein-Kapstaden
Denna karta visar bussfärden till och från Entabeni reservatet där vi bodde 3 dgr i ”exclusive tents” med de vilda djuren alldeles utanför.
I Kapstaden gör vi en bussutflykt till vindistriktet Stellenbosch samt en annan utflykt till Simon´s town och Godahoppsudden