Mexico

Halvön i Caribien med sol, bad & Mayakultur

Mexico reseskildring

Mexico – Yucatan – The wellknown peninsula

 longitude 86º 51′ W – latitude 21º 26′ N

Vår Mexico reseskildring från Yucatanhalvön vid den karibiska kusten, vilken var maya- indianernas hemvist. Templen de lämnade efter sig reser sig idag majestätiskt över djungelns trädtoppar och dess mystik lockar till och med den mest inbitne soldyrkaren att lämna de vita stränderna.

Mexico, Yucatan är ytterligare ett paradis på jorden – där gammal Mayakultur & färger, glädje och ekologiskt tänkande, sammanfattar ganska bra vad det handlar om. Bläddra vidare för att se några smakprov från vår resa till Yucatan

Mexico – kan även sammanfattas med ”KO ÓX”, ”Ola”,”de nada”vänlighet och en klädsam lågmäldhet.

Yucatan – Ci u tan (vilket betyder: Jag förstår inte era ord) var vad infödingarna svarade – när kaptenen på ett av de spanska fartygen frågade på spanska – Vad är det här för land?

Historia

Denna korta historiebeskrivning koncentrerar sig i första hand till Yucatan halvön – då det var den vi besökte och som denna sajt handlar om.
Yucatan halvöns landskap är platt som en pannkaka och har en historia och kultur som snarare smälter ihop med grannlandet Guatemala än med moderlandet. I denna smältdegel i centralamerika spelade Mayaindianerna boll och offrade blodiga människooffer till gudarna när de plötsligt en dag utan förklaring bara övergav sina tempel

Maya kulturen: Mayafolkets förfäder anlände till central amerika för flera tusen år sedan. Under Archaic perioden (efter 5200år f Kr) bosatte sig dessa människor i vad som idag kallas Mexico. De utvecklade ett primitivt jordbruk, hade boskap och odlade majs, bönor, chili peppar och squash. Dessa människor, kända som Olmec, anses ha utgjort den första Mesoamerikanska kulturen.
De utvecklade en kalender baserad på en 52-årig cykel. De byggde också pyramider. Ca 1500 f. Kr bosatte sig en grupp människor, Maya, på Yucatan, delar av Guatemala och Belize. De vidareutvecklade Olmec folkets kalender och byggnadsmetoder. Hela Yucatan halvön vittnar om den klassiska Maya civilisationen och ett samhälle med en hög grad av sofistikation med sina pyramider, tempel och palats dekorerade med väggmålningar, ett skriftspråk samt komplicerade medicinska procedurer för att hela de skadade eller sjuka.
Regnguden Chaac var mycket betydelsefull vars avbild syns på varje Mayasite. Maya kulturen har också en mörkare sida, man offrade till gudarna för att blidka dem, men gudarna blev alltmer krävande och till slut offrdae man även människor för att blidka gudarna. Maya kulturen på Yucatan nådde sin kulmen kring 900-1200 e.Kr. Av orsaker som fortfarande är okända, övergav de helt plötsligt sina samhällen och försvann.

Fakta

Lite ”torra” fakta(även om Mexico är omgivet av MYCKET vatten..): Mexico är landet som många minns från gamla västernfilmer med ”gringos” osv., men få har varit där. Det tillhör Nordamerika (inte mellanamerika som många kanske tror). Landet har en yta av 1 958 201 kvm varav 5,127 kvm är öar. Gränsar till endast tre länder (USA, Guatemala och Belize). Gränsen mot USA är 3,152 km. Den totala kustlinjen är 11,122 km vilket gör den näst längst i nordamerika efter Canada.
Läs- och skrivkunnigheten är 90%. Språket är spanska samt ett 50-tal indianspråk. Religion: ca 90% romerska katoliker, ca 5% protestanter, traditionella indianska religioner. Längsta flod är Rio Bravo/Rio Grande (1 400 km), högsta berg är Pico de Orizaba (5 700 m ö h), största sjö är Lago Chapala (1 190 km2). Statskick är republik. Nationaldag är 16 sept.
Invånarantalet är (2000) ca 97 miljoner, huvudstaden, som heter Mexico City och har 28 milj !! invånare.

Vår Mexico reseskildring bjuder även på en del tips (hoppas de gäller fortfarande…)

Utflykter & Sevärt

 
Vi bodde på en ”all-inclusive” anläggning i Akumal resp. Cancun och hade fullt upp med aktiviteter där. Vi gjorde även utflykter med taxi, buss och egen hyrbil. Det var lättnavigerat då det bara fanns en väg – Road 307 – som går tämligen rakt längs kusten Riviera Maya. Här nedan en kort beskrivning av en del av sevärdheterna och utflykterna som resebyråer och andra rekommenderar. Mexico reseskildring Oasis Akumal vårt rum
Tulum Mayaruiner med utsikt över det turkosblå havet……några av de mest fotograferade ruinerna.Mexico reseskildring Tulum Xel-Ha – en stor och fantastisk ekologisk park – med fantastiska snorklingsmöjligheter, delfinsimning mm..den bör man inte missa….Mexico reseskildring Xel Ha parken
Coba – den högsta Mayaruinen – mitt inne i djungeln – 102 trappsteg att bestiga i 30graders värme…coba_5 Puerto Aventuras – en mondän liten by byggd för turister med fina möjligheter till att simma med delfiner. Se delfinsidan
Isla Mujeres – Kvinnornas ö En endast 8km lång och 1km bred ö med fantastiska snorklingsmöjligheter…..isla_mujeres_1 XCaret – en stor ekologisk park som Xel-Ha men med fler vilda djur och en påkostad kvällsshow – ….
leguan
Chichen Itza – den mest välbesökta Maya
pyramiden El Castillo, med 4 x 91 trappsteg ca 20mil från Cancun
Playacar – ett lyxigt och mycket trevligt hotell- och villaområde ca 4mil norr om Akumal
Cozumel – den stora ön utanför Riviera Maya med några av världens bästa dyk- och snorklingsförutsättningar…. Playa Paradise alldeles innan Copacabana – en otroligt vacker strandparti som ännu inte är exploaterat av hotell….

Xel-Ha en ekologisk park

 
Xel-Ha är en koXel_Ha_2mbination av Maya uttryck vilka betyder ”water entrance” eller ”where the water is born”. Platsen användes av Mayafolket som en hamn och en centralpunkt för den viktiga sjöfarten.
En legend säger – att Maya gudarna skapade denna plats, som kombinerade sin kärlek och visdom för att skapa den mest fantastiska platsen på jorden – och utsåg leguanen och Lora fisken till vakter av Xel-Ha.
Xel-Ha är namnet på både parken och den arkeologiska sajten som ligger ca 58km från Playa del Carmen och 10km norr om Tulum.
Ett besök på Yucatan halvön utan att besöka Xel-Ha(eller XCaret) är ett stort misstag. Detta är en fantastisk uppelevelse, i synnerhet om man har barn i sällskap. Här finns otroligt vackra naturomgivningar med fina möjligheter till snorkling bland färggranna fiskar av många olika arter. Här finns mer än 100 fågelarter, 350 arter av olika växter och 100 marina arter.
Det finns också en ”turtle camp” där man tar hand om och skyddar sköldpaddorna och varje år släpps 20 000 små sköldpaddor fria från sina skyddade nästen och de vandrar direkt ut i havet.
Man kan vandra i djungel, gå över spännande hängbroar, gå in i gömda grottor med fossiler insprängda i grott taket, leta rätt på ”the hidden beach”, slänga sig i lianer, snorkla in i undervattensgrottor, besöka cenotes (sötvattensgrottor), titta på delfinshower och även simma med delfiner, bli fotograferad med papegojor på axeln och huvudet(ja klorna ÄR lite vassa….) mm.Xel_Ha_16 Xel_Ha_15 Mexico Xel-Ha 2004, Globetrottern Mexico Xel-Ha 2004, Globetrottern Mexico Xel-Ha 2004, Globetrottern Xel_Ha_9 Mexico Xel-Ha 2004, Globetrottern Xel_Ha_7 Mexico Xel-Ha 2004, Globetrottern Xel_Ha_5 Mexico Xel-Ha 2004, Globetrottern Xel_Ha_3 Xel_Ha_1

Tulum
tulum_9Tulum ,ligger ca 13 mil söder om Cancun. Ruinerna i Tulum har ett fantastiskt läge, de enda Maya ruinerna som vetter mot havet.

Tulum betyder stängsel eller fästningsvall och gavs till platsen i modern tid, syftande på muren som omger platsen på tre ställen
De flesta arkeologer tror att Tulum grundades under tidig Postklassisk period (900-1200). Dom flesta arkeologiska bevisen pekar på en sen etablering av bosättningen; trots det, finns det flera tidigare element, bland annat en konstruktion som är daterad till 564 e.Kr. Dom gråsvarta stenbyggnaderna från svunna tider ligger vid en pittoresk liten mini strand, med det turkosa karibiska vattnet utanför och härliga vågor. Här går det bra att bada för besökarna av ruinerna.

tulum_1 tulum_2 tulum_3 tulum_4 tulum_5 tulum_6 tulum_7  tulum_10 tulum_11 tulum_12 tulum_13 tulum_14

Coba – en Maya ruin mitt inne i djungeln

 
I Coba, som ligger ca 4,5 mil nordväst om Tulum , finns den högsta Maya ruinen, men inte den mest välbesökta, vilken är Chichen Itza. Ruinerna i Coba har förvisso inte ett lika vackert läge som ruinerna i Tulum, Coba ruinen ligger nämligen en bra bit in i djungeln.
Vill man uppleva en färd med cykeltaxi ca 4km genom djungeln och se ett par ruiner och den gamla Maya spelplanen för det uråldriga bollspelet för att slutligen bestiga den HÖGSTA Maya ruinen med dess 120 trappsteg – ja då bör du besöka Coba.coba_2 Mexico Coba 2004, Globetrotterncoba_7
Det var inte helt lätta att hitta till den, när vi började närma oss såg vi en skylt med ”Coba” på som pekade åt vänster och rakt fram en skylt med symbolen av en pyramid/ruin.
Vi gissade först att den till vänster troligen syftade på samhället Coba och att det rimligtvis borde vara åt det andra hållet. För säkerhetsskull frågade vi och en mexican pekade åt Coba skyltens håll. Lite mräkligt tyckte vi men lydde hans råd, han borde ju veta bäst.
Efter att ha åkt några km och inte sett någon skymt av en ruin eller skyltar, frågade vi på nyt. En man pekade då åt andra hållet – ja se där, det var ju det jag sa – och så vände vi och åkte tillbaka – och passerade för andra gången en grusplan med en bom och lite skjul.
Vi åkte nu i riktning som skylten med pyramid symbolen angav, men när vi åket 4-5km, började vi ana oråd – SÅ långt skulle det inte rimligen vara, varpå vi vände på nytt och frågade på nytt och blev hänvisade mot Coba skyltens riktning igen. När vi kom fram till grusplanen med bommen för tredke gången – insåg vi att DET var infarten till parkeringsplatsen och den knappt synliga entren till djungelstigen. Klockan var nu drygt 17 och de skulle stänga 18 – det var 4 km att promeneera i 30gradig värme och tillika hade vi ju tänkt oss att ta oss upp alla de 120 trappstegen.
Vår räddning blev cykeltaxi som transporterade och guidade oss på hyfsad engelska.

Strand och bad och snorklingsmöjligheter

 
Riviera Maya – kustremsan på den östra sidan av Yucatan halvön – har några av världens absolut finaste stränder. Det är många som påstår, men vi vet – vi kan bl.a. jämföra med stränderna vid Negril på Jamaica – också klassade som tillhörande världens främsta. Nåväl – detta är ju ändå subjektivt, men sanden är vackert kritvit och bränner inte under fötterna trots 30 gradig värme. Det är korallsand som inte tar åt sig solens värme på samma sätt. Korallreven ger utsökta möjligheter till snorkling både för nybörjaren och den mer vane. Beger man sig till tex. Cozumel (den stora ön utanför) eller Isla Mujeres (den lilla ön utanför Cancun) – ges ypperliga möjligheter till snorkling och scuba diving även för de mer kräsna.

Xel_Ha_8

Upplevelser vi aldrig glömmer

 
Vi visste i förväg – att det skulle finans möjligheter att ”simma med delfiner”, detta fantastiska djur. Vi visste också att det skulle kosta en slant och med fyra i familjen så var det ju ett faktum vi inte helt kunde bortse ifrån. Frågan var alltså bara när och var och hur många av oss som skulle få pröva på. det visade sig, att det fanns ett flertal olika ställen där man kunde få pröva på att simma med delfiner. Först hade vi tänkt göra det på Xel-Ha – denna underbara ekopark. Men där hade vi haft så mycket annat roligt bl.a. fantastisk fin snorkling, vandringar i den fina naturparken, papegojor på barnens axlar och huvuden – så det kändes som att det skulle kunna bli lite FÖR mycket denna en av de första utflyktsdagarna. Så vi sparade delfinsimningen. Några dagar senare tog vi vår hyrbil och åkte till Puerto Aventuras – några mil norr om vårt hotell i Akumal. Puerto Aventuras är en lite mer mondän plats med många fina och lite lyxigare villor, en fin golfbana och vackra parker. Där fanns också den fina marinan med en bassäng som gick runt en liten ö i mitten. Där, i olika sektioner, kunde man få pröva på den efterlängtade delfinsimningen. Det slutade med att pappa och äldste sonen Morgan fick pröva på. Den exklusivaste varianten hade en åldersgräns på 12 år, kanske för att man skulle få göra en foot-push dvs. delfinerna kommer simmandes och sätter sina nosar mot fotsulorna, man spänner knäskålarna så att benen förblir raka – och sedan skjuter delfinerna upp en i ”Stålmannen flyger” ställning.

Morgan_delfinsimPeA_delfinsim

Besöket i Xel-Ha, snorklingen bl.a. samt när vi simmade in i en s.k. Canote – en grotta dit vi fick snorkla in. Där inne satt en fotograf och väntade på oss – tog bilder som vi sedan kunde köpa vid utgången. På den bilden var vi dock röda som kräftor, såg inte riktigt klokt ut – men fotografen som satt ovanpå grottan och tog en bild ner genom ett av de naturliga hålen i grott taket – tog denna bild. Det som glittrar är solens strålar som lyser ner genom grottöppningen i taket och det blå – är våra simfötter…

grotta_MexicoMexico Xel-Ha 2004, Globetrottern

Snorklingen för både nybörjare och mer vana snorklare – bjöd på fantastiska möjligheter och upplevelser. Vi började vid strandkanten vi hotellet i Akuaml, bara 2-3 meter ut i vattnet kunde vi i det klara vattnet se 5-8 olika vackra arter. I Xel-Ha parken bjöds det på lite mer avancerade möjligheter, större fiskar och ännu mer färggranna – det får representeras av nedanstående bilder.
På Cozumel finns det ypperliga snorklingsmöjligheter liksom på den lilla ön Isla Mujeres(Kvinnornas ö) – där vi var. Denna dag kunde inte mor vara med, så pappa PeA med söner Morgan & Anton tog båten dit själva. När vi sitter på den norra stranden kommer en man fram och frågar om vi vill följa med hans lilla båt till ett riktigt fint barriär rev. Vi är först lite tveksamma, en 8-åring, ryggsäck med kameror, pengar mm och ingen som kan ha tillsyn till detta. Men så inser vi att detta är en riktig chans – att få pröva på riktig snorkling. Tursamt nog följer även ett trevligt par från USA med på båten – då kändes det lite tryggare. Efter en ganska lång båtfärd, säkert en halvtimma – stannar båten till, det är ca 5m djupt men helt klart i vattnet. Det går lite vågor men de säger att det är lugna förhållanden. Vi snorklar med flytvästar från ytan – men det är HELT UNDERBART. Vilka syner vi ser, både alla vackra fiskar men även korallrevens vackra färger och mönster. Man vill aldrig sluta snorkla. Anton, 8-år, blir bogserad i en livboj och har det riktigt bra. Nästa resa skall vi pröva på att snorkla ännu mer på riktigt dvs. dyka ner och kanske även testa scuba-diving dvs. med tuber. (Vi fick korta instruktioner i hotell poolen…) Tyvärr har vi inga bilder från denna fina snorkling – då vi någon gång under hemresan förlorade vår digitalkamera.

Att bada i det 28 gradiga vattnet med de härliga karibiska vågorna gav också mersmak och något som vi aldrig glömmer liksom när vi ”räddades” av cykeltaxin i djungeln vid Coba och känslan och utsikten från toppen av en mer än 3 000 årig gammal Maya byggnad, efter 120 mödosamma trappsteg i 33 graders värme.
Cancun_1coba_4Mexico Coba 2004, Globetrottern

Väder och tips

Det behövs egentligen inte så mycket väderprognoser – det kan sägas vara ca 27-29grader C och partly cloudy konstant – medeltemperaturen under året är 25gr C och det är nästan alltid lite moln under en del av dagen, men här finns några bra väder prognos sajter för Mexico.
Risk för orkaner under Juli – November

Vädret i Cancun 10 dgrs prognoser by Weather.com

Karta över Mexico från Lonely Planet