Reseskildring Morgantur

En tur på Svartsjölandet i en Morgan 4/4

Morgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, GlobetrotternMorgan Tur på Svartsjölandet 2002, Globetrottern

Möte med historiens vingslag i en Morgan

All instruments checked before take off! Det började med att min fru överraskade mig på min 50-årsdag – med att ha ordnat så att vi fick disponera en fin gammal racing green Morgan four seater, högerstyrd träratt och med skinnsäten.
Happy crew at Kanton Efter diverse rekognoserande på kartan och den förträffliga boken ”Alla dessa Bilutflykter runt Stockholm” från förlaget Ordalaget enades vi om att den första dagen ta en tur ut på Mälaröarna.
Det skulle bli en lagom lång första tur med tanke på att vi var både ovana vid bil och att vi inte riktigt visste hur barnen skulle orka med samt uppskatta det hela.
Anybody at home?
Vi passerar Kärsöbron och kastar en flyktig blick ner mot klassiska gamla Brostugan, men där har vi ju varit så många gånger och dessutom har vi ju knappt rullat igång Moggen, så vi fortsätter vår nerkabbade färd förbi Drottningholms vackra slott och svänger in på Kina slottsväg och stannar till framför de gamla arbetarbostäderna vid Kanton.
Hoppas handbromsen är åtdragen... Vi gör också ett besök på det gamla stenbrottet i Stenhamra där filmer som Pippi Långstrump och Bröderna Lejonhjärta har spelats in på denna fantastiskt surrealistiska plats. Där plockar vi ur picknick korgen upp vår lunchmat och avnjuter den på röd-vit rutig klassisk picknick duk med stenbrottet som bakgrund och enda granne.
Med särskilt tillstånd framför Svartsjö slott Vårt rundningsmål på denna dagsetapp är vackra Svartsjö Slott ute på Svartsjölandet. Där ”parkerar” vi Moggen på slottsgruset och noterar hur nyfikna blickar direkt dras till den. Vi avnjuter en god fika på Slottscafét i slottsträdgården ca 100m bakom slottet.
Lapar sol framför 1700-tals fasad På hemvägen besöker vi och tar en ny liten sväng in till Kanton och Kina Slott, här framför en av de gamla arbetarbostäderna.
Här kan du läsa mer om Kanton, Kina slott mm Kanton och Kina slott där man på Kina slottskök & café serverar kaffe & våfflor sommartid
Skuggorna spelar genom Riddersviks allé Vi passar också på att ta en tur bort till Riddersvik
Här ser du oss komma tillbaka genom allén som går ner mot herrgården – det är alltid något visst med täta alléer som delvis hindrar solens strålar att nå ner till marken – det skapar spännande skuggbildningar
Moggen pustar ut i solglittret från Mälaren Moggen pustar ut i solglittret från Mälaren
Euforisk driver & co-driver    Väl hemma igen / Morgan Scotte med familj


Som överraskning till när jag fyllde riktigt jämna år, hade min hustru i hemlighet kontaktat ordföranden för Morganklubben och lyckats få låna EN av hans 2 Morganbilar – dessutom en 4 sitsig Morgan 4/4 som vi fick disponera över helgen.

(Det hör till saken att jag under ett flertal år gjort och underhållit klubbens hemsida så de visste vem jag var…).

Vi tog en tur ut på Ekerö och Svartsjölandet och stannade först till Kanton för att ta lite bilder i tidstypisk miljö. Cantongatan (stavas även Kantongatan) med tillhörande bebyggelse är ett historiskt område väster om Drottningholms slottspark på Lovön. Alla byggnader längs Cantongatan hade ursprungligen en enhetlig ljus kulör, som var bruklig för byggnader intill Drottningholms slott. Man ville ge husen en färgsättning som gav intryck av stenhus. Idag finns ett tiotal hus bevarade, dessa är moderniserade och bebos av privatpersoner. Hela området ingår sedan 1991 i Unescos världsarv.

Därefter gick färden i sakta mak vidare till Svartsjölandet där vi stannade till vid Svartsjö Slott och tog en fika på bakgården.

Vi åkte också till det gamla stenbrottet på Färingsö – där ett flertal gamla filmer har spelats in.

I det nedlagda stenbrottet i gamla Stenhamra har en stor del av Stockholms gat- och kantsten brutits. I stenbrottet, som numera är delvis vattenfyllt, har många filmscener (exempelvis för Pippi Långstrump, Bröderna Lejonhjärta, Love Boogie, Sökarna och Vägen till Klockrike) spelats in till följd av den speciella miljön som bildats när berget brutits och blivit synligt som ett stort ärr i landskapet. Enligt uppgifter lär en fornborg funnits på stenbrottets plats. Från det som kallas Högsta Toppen i stenbrottet kan man se Globen och Stadshustornet i Stockholm, om sikten tillåter och vegetationen inte är för hög. / Källa Wikipedia