Jamaica

Ön i Caribien med Rythm & Rhum

 


Jamaica reseskildring

Jamaica – The wellknown island

longitude 77º 30′ W – latitude 18º 15′ N

Vår Jamaica reseskildring, en reseberättelse från 2002. Här semestrade familjen med 2 barn
april 2002. Bilder främst från Negril – där några av världens finaste stränder finns. Här tar man det lugnt, cool, men med rythm & rhum. Världens troligen godaste kaffe kommer också härifrån. Yah-man.

Jamaica -är ytterligare ett paradis på jorden – där brokighet i kultur & färger, glädje och egen livsfilosofi, rythm & rhum sammanfattar ganska bra vad det handlar om.Bläddra vidare för att se några smakprov från vår resa till Negril

Jamaica -kan även sammanfattas med ”No problem”, ”Soon come”, cool, rasta, dread locks, ganja, Blue Mountain coffee, beaches, sunsets, Ricks café, Jerk

Lite Fakta

Lite ”torra” fakta(även om Jamaica är omgiven av MYCKET vatten..): Jamaica är landet som många vet var det ligger och talar om, men få har varit där. Ön har en yta av 10 991kvm (jämför Gotland 3000kvm) varav land 10830, vatten 160. Kustlinjen är 1022km och landsgränser är 0km. Lägsta punkt är 0m över havsytan och högsta punkt är Blue Mountain Peak, 2 256m ö h.
Statskick är monarki. Independence Day firas 1:a måndagen i Augusti (6 Aug 1962). Formellt statsöverhuvud är Queen Elisbeth II of the UK (sedan 6 Feb 1952)och premiärminister är PJ Patterson (sedan 30 Mars 1992). Invånarantalet är (2001) ca 2.7 miljoner, huvudstaden, som heter Kingston har ca 800 000.

Värt att veta – kuriosa: De flesta vet nog ungefär VAR Jamaica ligger – i Västindien – men att det ligger alldeles under Kuba kanske inte alla vet. Trots sin bakgrund med slaveriet så ligger läskunnigheten på 86%. Folkgrupper är ungefär fördelat enligt: svarta 75%, personer av blandat ursprung 15%, övriga, bl.a. europeer, indier och kineser, 10%
Religion: protestanter 70–75 %, katoliker 5 %, anhängare av rastafarirörelsen knappt 5 %, judar, muslimer, hinduer, bahaianhängare, spiritistiska kulter.

Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 7%, gruvdrift 10%, industri 17%, byggen 8%, service och övrigt 58% (1999.)
Viktigaste exportvaror: aluminium, socker, bauxit (ur vilket man utvinner aluminium), bananer.
På Azorerna, där vi var 2001, skrev jag att där har man inte bråttom – ordet stress finns nog inte översatt till ”azoriska”. På Jamaica har man ett specialuttryck ”soon come”. Det betyder att du kan få vänta alltifrån en kvart eller en dag. Lovas den beställda maten vara ”soon come” kan du lugnt gå ut och shoppa, ta en tur ner till stranden, kanske ta ett dopp etc. innan maten är serverad.

Det officiella språket är engelska, men den kraftiga dialekten, patoisen, gör att det tar lite tid innan man kommer in i språket och förstår. Detta blandspråk vimlar av uttryck, fyndiga förkortningar och hybridord(de kanske hade sms långt före oss….). Språket har sitt ursprung i den kreolska engelska som etablerades av slavarna under 1600- och 1700-talen. I engelskan finns låneord från afrikanska språk, portugisiska, spanska och arawak. Rastaspråket – rastafarianer använder ofta I[ai] för att betona enigheten och för att markera den viktiga individualismen i rastafarianismen. (Kommer ni också att tänka på JAPP reklamen – med den coola rastakillen som hjälper till att knuffa ner Porschen för stupet…)

På tal om kreolsk påverkan – så har vi kommit till det Jamaicanska köket. Det är en blandning av kreolsk och cajun(kädjun). Rastafarianerna t.ex. äter inte kött, salt och dricker inte alkohol, Det finns speciella I-tal restauranter där maträtterna kan bestå av stekta grönsaker och som bordsdryck serveras en söt soursop-juice och till efterrätt en färsk frukt från ett träd i närheten. Man saknar inte alls saltet – de starka kryddorna kompenserar sältan. Lime, heta chilifrukter och vitlök är ett exempel på basingredienserna i en jamaikansk jerk-marinad. (Jerk är grillat kött, oftast kyckling)

Om Azorerna sa jag – att där är svenskarna de i särklass vanligaste turisterna och GB glass är större än Coca-cola. Detsamma kan knappast sägas om Jamaica.. Vad som dock är stort – är den medryckande och rythmiska musiken och följande välkända reggae artister kommer från Jamaica: Bob Marley-kungen av reggae och hyllad som en halvgud på J., Peter Tosh som 1987 sköts till döds av inbrottstjuvar, Gregory Isaacs som började sin karriär på 60-talet i the Concordes, Shaggy, född i Kingston men flyttade i tonåren till USA. På min Azorer sida beskriver jag hur vi hör en rytmisk låt och strax därefter ser en träkajak paddla in i den lilla lagunen där vi solar – det visade sig vara just Shaggy med låten Angel som strålade ut från kajakens medhavda högtalare, samt slutligen Capleton, den mest populäre artisten på J. idag och som säljer skivor som smör. Skivor – det är mest vinyl som gäller och CD skivor är inte billiga.

Lite Historia

Lite historisk tillbakablick: Ja, så uttalade sig Christopher Columbus 1502. Den 3 maj 1494 landsteg han och hans följe på nordkusten. (Karln verkar ju ha varit lite här och där…se även min site om Azorerna.)
Han döpte ön till Santiago och förklarade Jamaica spanskt. Ursprungsbefolkningen, det fredliga Arawakfolket trängdes undan. Spanjorerna bosatte sig snabbt på ön och eftersom indianerna inte räckte till som arbetskraft ute på sockerrörsfälten, importerade spanjorerna slavar från Västafrika. Engelsmännen erövrade ön 1655 och nu tog slavhandeln verklig fart. Under 1700-talet fanns 200 000 slavar i Jamaica.
Arawakfolket kallade ön för ”Xayamaca” – ”land of wood and water” – därav Jamaica.
Spanjorerna blev dock ej så långvariga då de inte hittade vad de främst sökte efter – guld. De anlade dock plantager och började exportera. Brittiska ”Buccaneers” tog sedan över när de märkte att ön började utvecklas – och de regerade i över 300 år. 1692 utplånade en kraftig jordbävning nästan helt staden Port Royal som sedan förstördes ytterligare av en serie orkaner under de följande 30 åren.
1872 blev Kingston huvudstad och 1962 blev Jamaica självständigt. I flaggan, finns gult som står för naturrikedomarna, grönt för jordbruket och svart för det förflutnas tunga börda. I dag lever uttrycket ”out of many – one people” kvar som en påminnelse om de olika folkslag som dagens Jamaicaner härstammar från och som är bakgrunden till den spännande brokighet i kultur, matkonst, musik etc som Jamaica har att erbjuda.

Matkultur Cajun köket

Maten präglas också av den mångsidiga kulturen Maten är kryddstark och färgglad. Ackee-frukten är Jamaicas nationalfrukt och man äter mycket av den. Ackee är en frukt med formen av en mindre papaya. Köttet är fast och gult och steks tillsammans med kryddor och lök. Därtill äts stekt salt fisk (eller för turister rostat bröd.) Var dock lite försiktig med ackeen – den kan ge allergiska reaktioner i form av illamående och nässelsutslag. Pröva först med lite för att se hur du reagerar. Omogen ackee ger kraftigt magont och man bör isåfall uppsöka sjukhus. Andra maträtter är currykryddad get(curried goat)som är en mild currygryta som serveras med ris. Jerk är namnet på flera olika maträtter marinerade med lime och en kryddblandning av vitlök och chilipeppar.Oftast är det grillad kyckling samt kryddblandningen är oftast ganska mild.

Exotiska efterrätter finns också på programmet ofta baserade på de olika frukter som finns tillgängliga. Grönsaker och frukt är billigt på Jamaica.
För att nämna några typiska frukter:
Star apple – en frukt stor som en tennisboll och som är grön- och vinrödsskimrande. Fruktköttet är vitt, saftigt och milt med aningen smak av banan.
Ugly – är en grovporig citrusfrukt och som ser ut som en skrynklig grapefrukt men med en mycket sötare smak. Det finns även här i svenska affärer.
Kokosnöt (coco-nut) – När de hänger i palmerna är de ljusgula eller oranga. Försäljarna brukar öppna dem med ett snabbt snitt med en machete (mkt stor kniv). Sedan kan man dricka ur kokosmjölken och skrapa ur det geléartade köttet.
Naseberry – det är små bruna kiwiksliknande frukter med ljusgult fruktkött och som påminner om päronet i konsistensen.
Sour-soup– Det är en grön oregelbundet formad frukt med taggar – som du oftast upplever i form av juice eller i en dessert. Saften är läskande god i värmen och smakar sötsyrligt.
Sweet-soup

Utflykter & Sevärdheter

Vi bodde på en ”all-inclusive” anläggning i Negril och hade fullt upp med aktiviteter där. Med tanke på hur vi konstaterat att vägnätet och vägarna såg ut – och att både resebyråer och andra varnat för att ge sig ut själv på vägarna(det såldes tom T-shirts med texten ”We survived the Jamaican roads”) – i kombination med en värme på ca 29grader C konstant – valde vi att INTE göra några av de utflykter med bil eller buss som rekommenderats. Här nedan dock en kort beskrivning av en del av sevärdheterna och utflykterna som resebyråer och andra rekommenderar.

Vår Jamaica reseskildring bjuder också på dessa tips (hoppas de gäller även idag..)

Dunns River Falls – vattenfallen vid Duns River……. Blue Lagoon – den berömda lagunen från filme med samma namn……
Somerset Falls Vattenfall….. Ricks Café – det legedanriska cafet med världens vackraste solnedgång och klipp dykningarna
YS Falls Vattenfall…finare än Dunns River – och mer autentiska….. Black River – den svarta floden med krokodiler….
Blue Mountain Berget och kaffeodlingarna….världens mest exklusiva kaffe….. Port Antonio – den vackra hamnstaden om vilken Errol Flynn lär ha sagt ”vackrare äm någon kvinna han sett”
Ochio Rios Staden med Crafts Market – ett område stort som en fotbollsplan med konsthantverk….. Black River – den svarta floden med krokodiler….

Kändisar

För att börja med den kanske minst kända personen – som förknippas med Jamaica – nämligen Drottningen av England. Hon är det formella statsöverhuvudet eftersom Jamaica ingår i Brittiska Samväldet, men i praktiken är det premiärministern PJ.Patterson som styr.
                 BobMarley            Den troligen mest kände personen från Jamaica – torde vara Bob Marley eller Bob Marleysom han är mer känd som Kungen av reggae och hyllad som en gud på J.Gjorde sig känd på 60-talet som en av medlemmarna i de Wailers.Han utsattes 1976 för ett attentat i sitt hem i Kingston och skottskadades men överlevde. Han dog dock några år senare(1981) i cancer och begravdes som en hyllad nationalhjälte. Han förde reggae musiken utanför ghettona i Jamaica och blev den främste representanten för ”roots reggae”. Han turnerade i flera världsdelar och spelade bl.a. ihop med Mick Jagger.
Links of some famous people:

En annan mycket känd person man förknippar med Jamaica är naturligtvis Harry(Harold George) Belafonte, som har hyllat ön med sina välkända låtar Island in the sun, Jamaica Farewell och Banana Boat Song. Många tror att han föddes på Jamaica men han föddes i Harlem, New York 1927 med föräldrar från Västindien. Familjen flyttade sedan till Jamaica 1935. Han led bl.a. av dyslexi och fick hoppa av high-school och mönstrade US. Navy vid 17 års ålder genom att ljuga om sin ålder. Han blev också en mycket nära vän till Martin Luther King Jr. och är den andre amerikanen endast, som blivit inviterad till att bli UNICEF Goodwill Ambassador. Det var också Harry B. som bad Michael Jackson och Lionel Ritchie att skriva sången ”We are the world” och tillsammans med Quincy Jones samlade de ihop många artister att sjunga den sången för de svältande barnen i Etiopien.
Den kanske mest kända kvinnan från Jamaica är Merlene Ottey. Om henne brukar det sägas att hon är lika vacker som hon är snabb. Hon var en av världens snabbaste kvinnor främst på distanserna 100m och 200m, men var också den eviga tvåan – dån hon i flera stora mästerskap med små marginaler missade guldet. Hon har vunnit 14 VM medaljer. Tyvärr så åkte hon fgast för nandrolon användning 1999 men friades senare. Ottey är också den friidrottare som vid sidan av Florence Griffith-Joyner tjänat mest på kombinationen av fart och sex
En annan, åtminstone i USA och andra delar av världen samt för basketintresserade i Sverige – känd profil är – Patrick Ewing
Sprintern Donovan Bailey är också född på Jamaica, 1967 i Manchester, Jamaica.
Andra kändisar med anknytning till Jamaica:
Errol Flynn – bodde en period på 30-talet på J. och lär ha sagt om hamnstaden Port Antonio: ”Vackrare än någon kvinna jag sett”
Mick Jagger:Han har/har haft ett hus vid stranden nära Ricks Café och har bl.a. sjungit ihop med Peter Tosh – en annan reggaeartist som från början spelade ihop med Bob Marley.

Ian Fleming: Kom till Jamaica på smekmånad och bodde där under ett antal år och skrev novellerna till Bond filmerna där. Han uppkallade huvudrollsinnehavaren efter en lärare han kände – Bond. Agent 007 var ju också en connesör på de flesta områden – varför Ian bestämde att det enda kaffe som Bond drack var – Blue Mountain kaffet – världens mest exklusiva kaffe.
Haile Sellasie:   blev Etiopiens kejsare 1930. Han besökte Jamaica 1966 och träffade The Wailers. ”We Believe H.I.M. Haile Selassie I, Lion of the conquering tribe of judah, is an avatar (God on earth in human form)the name rastafari comes from Haile sellasie’s name before he became king, Ras ,meaning Prince,and Tafari Makonnen,being his name” Det sägs också att begreppet rastafari härstammar från ras=huvud och tafari=creator…
Brooke Shields: Unga Brookesimmade i Blue Lagoon i filmen med samma namn när hon spelade mot Cristopher Atkins.

Jamaica är också en ö med mycket vackra människor, i synnerhet kvinnorna…har bl.a. haft TRE st Miss World:

Människorna

Människorna på Jamaica är härliga och coola. Det är också en brokig blandning av folkslag från olika länder, bl.a. många från Västafrika från slöaveriets tid under främst 1700-talet uppblandat med andra folkslag som indier, kineser och ursprungsbefolkningen, arawakerna. rasta_hatt
De har vackra drag och har bl.a. haft TRE st Miss World.Utmärkande är också deras frisyrer, rastafrisyren med dreadlocks och den speciella virkade hatten – som kallas tams. En del män, har tom en slags huvudbonad som ser ut som en påse som hänger ner baktill på huvudet – också den i de typiska glada färgerna gult, grönt, rött och svart – och dessa bär de trots att det är 30 grader varmt!!
rasta_hatt_2
De är också, liksom människorna i Etiopien som jag också haft nöjet att få stifta bekantskap med, mycket stolta.
Liksom Etiopierna har de en mycket rakryggad gång men Jamaicanerna har också en säregen vaggande, rytmisk gångstil som är mycket cool. De ser ut att ta det lugnt.Jamaica reseskildring Anton Jamaica reseskildring rastabandJamaica reseskildring rastaband Jamaica reseskildring rastaband rasta_band_on_beach