Lissabon

Lissabon – kallas ”Den vita staden” på grund av solstrålarna som Tejofloden reflekterar.
Den kallas också ”Staden på de sju kullarna” och där finns många miradouros, utsiktsplatser med magnifik utsikt över staden. Lissabon brukar också kallas ”Barcelonas lilla syster”.

En mycket trevlig stad med de gamla spårvagnarna där Tram28 resp. Tram 25 är de mest berömda och alla mosaikbeläggningar på torg (Rossio square mest känt), rondeller, färgglada kakelfasader på husen osv.
Lissabon är känt för fado, en portugisisk folkmusikstil, en sorts klagosång, som ofta handlar om havet eller om de fattiga människornas liv.
Lissabon är också känt för sin Street Art, man tror att den ursprungliga graffitin i Lissabon var ett sätt för den fattige att smycka sina hus på samma vis som den rike gjorde med kakel
Pasteis de nata” är en mkt god och populär smördegspaj med vaniljsås.
Ett kännetecken för Lissabon är också jakarandaträden med de vackra violetta blommorna
som blommar i maj.
I Lissabon finns en gata som är målad i rosa och kallas därför Pink Street väl värd ett besök.
Den äldsta stadsdelen i Lissabon, med labyrintliknande kvarter med vindlande, branta, smala, gatstensbelagda gränder heter Alfama.
Staden är också känd för sina «Elevador» – en slags bergbanor som tar sig upp för mkt branta sluttningar.
I Lissabon finns också två berömda broar – Ponte 25 de Abril (25 april bron) resp. Ponte Vasco da Gama.
Staden är också känd för sina
1755 förstördes största delen av Lissabon och kyrkor, museer och operor ödelades, liksom det kungliga palatset i en stor jordbävning.

Vi gjorde besökte också i Sintra med det romantiska Pena-palatset och de fantastiska kusterna vid Cabo da Roca (Europas västligaste punkt(fastland)) och Cascais, en välbärgad kuststad väster om Lissabon – under en hel dags utflykt från Lissabon.